Hankintadata

Ajantasaista tietoa kansalaisille ja yrityksille, läpinäkyvästi

4.9. 2017 avatun Tutkihankintoja.fi-palvelun avulla kansalaiset ja yritykset saavat tietoa valtion hankinnoista. Kansalainen saa tietoa siitä, mitä valtio hankkii ja mihin julkisia varoja käytetään. Palvelun tavoitteena on hallinnon läpinäkyvyyden lisääminen ja valtion hankintatoimen kehittäminen. Samalla yrityksille tarjotaan arvokasta markkinatietoa.

Palvelun avulla voi tarkastella ja analysoida hankintoja eri näkökulmista.  Avautumishetkellä palvelussa on julkaistu valtion hankinnat vuoden 2016 alusta alkaen, yhteensä yli kuuden miljardin edestä. Tiedot kerätään ostolaskuilta, ja jatkossa palvelu päivittyy lähes reaaliaikaisesti.

Palvelun tietosisältö on visualisoitu helposti ymmärrettävään muotoon. Sisältö julkaistaan myös ns. raakadatana Avoindata.fi-sivustolla.

Hankintadata saatavilla myös virastojen omassa palvelussa

Kaikille avointa Tutkihankintoja.fi-palvelua edelsi Valtion hankintadatapalvelu, joka avautui keväällä 2017. Palvelu on suunnattu valtion budjettitalouden piiriin kuuluvien organisaatioiden (ministeriöt sekä muut valtion eri hallinnonaloilla toimivat virastot ja laitokset) hankinta-asiantuntijoille ja johdolle. Hankintadatapalvelu helpottaa virastojen hankintojen analysointia ja suunnittelua, sekä mahdollistaa eri virastojen hankintadatan vertailun. Hankintadatapalvelun ansiosta tietoja hankintojen kustannuksista, toimittajista ja puitesopimusten käytöstä voi tarkastella ajantasaisesti yhdestä ohjelmasta.

Valtion hankintadatapalvelun tietosisällöt poikkeavat jonkin verran Tutkihankintoja.fi:stä. Valtion sisäisen palvelun tietoa kerätään useasta eri lähteestä: virastojen ostolaskuilta, Valtiokonttorin Netra-raportointipalvelusta ja Hanselin yhteishankintaraportoinnista. Hanselin yhteishankinnat päivittyvät palveluun toimittajien raportointisyklin mukaisesti. Tietyn kuukauden yhteishankintojen raportointi on valmis seuraavan kuukauden puolivälin aikoihin.

Molempia palveluita ylläpitää Hansel, joka myös myöntää Valtion hankintadatapalvelun käyttöön tarvittavat oikeudet. Käyttöoikeudet annetaan niille budjettitalouden piirissä työskenteleville henkilöille, jotka työnkuvansa puolesta hyötyvät valtion hankintatiedoista.

Yksittäisiä ostolaskuja ja niiden sisältämiä rivikohtaisia tietoja ei julkaista. Hankintojen arvo julkaistaan ilman arvonlisäveroa.

 

Avoin ja demokraattinen hallinto on hieno juttu.
- Kirsi Koivusaari, projektipäällikkö

Tulevia tapahtumia

huhti
20
pe
09:00 Handi-työpaja
Handi-työpaja
huhti 20 @ 09:00 – 12:00
Ohjelma: Klo 9.00 – 9.20    Työpajan avaus ja Handi-ohjelman tilannekatsaus, Seija Friman Klo 9.20 – 9.45    Hankintadatan analyysipalvelut ja Hankintapulssi, Tuula Risikko / Mikko Saavalainen, Hansel Klo 9.45 – 10.00   Hilman eli valtion hankintailmoitukset.fi-palvelun uudistaminen –projektin esittely, Mikko Saavalainen, Hansel Klo 10.00 – 10.30   Tauko Klo 10.30 – 11.30   Ryhmätyön alustus, Gofore Jakautuminen ryhmiin ja työskentely Read More
touko
8
ti
08:00 Valtio Expo
Valtio Expo
touko 8 @ 08:00 – 17:30
Vuoden suurin ja tärkein valtionhallinnon tapahtuma järjestetään jälleen 8.5.2018. Tapahtuman järjestää Valtiokonttori. Handi on mukana omalla ständillään. Virkistävät ja terveelliset tarjoilut löydät Handi-baarista ala-aulan ikkunan vierestä. Viime vuonna kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan, joten ole nopea: Katso Valtio Expon ohjelma ja ilmoittaudu mukaan.
touko
22
ti
13:00 Handi-työpaja
Handi-työpaja
touko 22 @ 13:00 – 16:00
Ohjelma: (tarkentuu) klo 13.00 Tilannekatsaus ohjelman toteutukseen Seija Friman, Valtiokonttori Aiheen alustus Kahvitauko Työpaja aiheeseen liittyen klo 16.00 Tilaisuus päättyy Tilaisuus on tarkoitettu Handi-hankkeen osallistujavirastojen aktiivisille asiantuntijoille (hankintatoimi, talous, johto). Ilmoittaudu työpajaan viimeistään perjantaina 18.5. webropolin kautta. Tilaisuus on tarkoitettu Handi-hankkeen asiantuntijoille osallistujavirastojen hankintatoimesta, taloushallinnosta ja johdosta. Työpaja pidetään tuttuun tapaan valtiovarainministeriön kokouskeskuksessa, auditorio Pajassa (Mariankatu Read More
kesä
11
ma
13:00 Handi-työpaja
Handi-työpaja
kesä 11 @ 13:00 – 16:00
Ohjelma: (tarkentuu) klo 13.00 Tilannekatsaus ohjelman toteutukseen Seija Friman, Valtiokonttori Aiheen alustus Kahvitauko Työpaja aiheeseen liittyen klo 16.00 Tilaisuus päättyy Tilaisuus on tarkoitettu Handi-hankkeen osallistujavirastojen aktiivisille asiantuntijoille (hankintatoimi, talous, johto). Ilmoittaudu työpajaan viimeistään keskiviikkona 6.6. webropolin kautta. Tilaisuus on tarkoitettu Handi-hankkeen asiantuntijoille osallistujavirastojen hankintatoimesta, taloushallinnosta ja johdosta. Työpaja pidetään tuttuun tapaan valtiovarainministeriön kokouskeskuksessa, auditorio Pajassa (Mariankatu Read More