Hankintojen digitalisointia täydellä sydämellä

Kun katsot elämääsi taaksepäin, oletko koskaan miettinyt mikä on se asia, joka sinua on johdattanut työurallasi tehtävästä tai työpaikasta toiseen? Joskus polku voi olla erikoinenkin. Itse koen olevani humanisti, joka on kuitenkin löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suunnittelemassa ja toteuttamassa kädet kyynärpäitä myöten savessa ison järjestelmäprojektin koulutuksia. Niin nytkin. Sattuma tai jokin muu syy, sillä ei ole väliä. Merkitystä on vain sillä, että me onnistumme siinä mitä me olemme nyt tekemässä: muuttamassa koko valtionhallinnon hankintoihin liittyvää maailmaa.

Itselleni on tullut jo kauan sitten selväksi, ettei auta vaikka teknisesti onnistuttaisiin toteuttamaan vaikka täydellinen järjestelmä (mistä tosin on harvoin todellista vaaraa) elleivät käyttäjät osaa sitä käyttää! Tämä on se johtoajatus, joka mielessä mietin mitä asioita Handi-palvelun koulutuksissa tulee painottaa ja muistaa.

Homma käynnistyy pururadalta

Handi-hankkeessa kyse on prosessimuutoksesta − mitä se oikein sitten käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että on kyse muutoksesta, jonka pitää tapahtua meillä jokaisella päässä olevalla 17 cm:n pituisella pururadalla; aivoissa. Meidän pitää aktiivisesti muuttaa omaa toimintaamme – tehdä oikeasti jotakin toisin. Se on usein vaikeaa, koska se vaatii aktiivista ja tietoista toimintaa.

Huomasin miten vaikeaa muutos on, kun päätin muuttaa teenkeittotapaani. Vannoutuneena teeihmisenä minulla on kotona ikioma keitin teelle. Parempilaatuista teetä saadakseni päätin kaataa teeveden keittimeen sen oman kannun sijasta erillisellä lasikannulla. Teknisesti muutos oli hyvin pieni: kaadan saman veden samaan paikkaan, mutta vain toisella kannulla. Mutta joudun tunnustamaan, että minulta meni monta kuukautta (!) tottua ottamaan ensimmäisenä tämä teen keittämiseen varaamani kannu kaapista.

Koulutussuunnittelijat palveluksessanne

Koulutus- ja tukipalvelun tehtävä on auttaa tulevan Handi-palvelun käyttäjiä pienten ja isojen muutosten tekemisessä. Kokonaisuutena iso muutos toteutetaan vähitellen ja suunnitelman mukaisesti. Ja mikä kaikkein tärkeintä; Sinun ja minun ei tarvitse tehdä tätä muutosta yksin. Meitä on iso joukko fiksuja ihmisiä varmistamassa, että homma etenee ja kokonaisuus valmistuu pala palalta.

On totta, että työtä on paljon, mutta itse ainakin uskon vakaasti siihen, ettei Handista tule mikään pannukakku, vaan hyvin kohoava ja kaunis kakku, josta saamme kaikki nauttia aikanaan oman palamme.

MinnaMaarit Lahti: MinnaMaarit työskentelee koulutussuunnittelijana Palkeissa ja on mukana suunnittelemassa Hankinta 2020 -verkkokoulutusta ja tulevan Handi-palvelun koulutuksia. MinnaMaarit on hämeenlinnalainen Elämän korkeakoululainen, jonka sydäntä lähellä ovat luonnon-, lasten, vanhusten ja eläinten suojelu. Hän tekee kaikkensa uskomiensa asioiden eteen – ja suurella sydämellä. Vapaa-aikana MinnaMaarit joogaa, tanssii ja opiskelee perinteistä kiinalaista lääketiedettä.

Twitter: @MinnaMaaritL