Real Madrid vai Paattisten Pamaus?

Tarvitaanko Real Madridin mahtibudjetti ja sliipatut tähtipelaajat, jotta projekti saadaan onnistuneesti maaliin?

Muutos on matka, oikeastaan ryhmämatka. Muutosjohtaja tarvitsee tuekseen muutosta ohjaavan ja eteenpäin puskevan tiimin, eikä ole yhdentekevää, miten tiimi kootaan. Hankintatoimen muutosprojektissa olemme jo tunnistaneet eri roolit, joiden osallistuminen on tarpeen: projektin omistaja (johtoryhmän jäsen), talousvastaava, muutosvastaava ja viestintävastaava. Heitä tarvitaan heidän asemaansa ja vastuualueensa osaamiseen perustuen. Muutosta ohjaavalla tiimillä on oltava toimivaltuudet viedä muutosta eteenpäin, sovittujen tavoitteiden mukaisesti.

Kun tiimi on nimetty, yhteiset tavoitteet sovittu ja etenemissuunnitelmakin tehty, ollaan yhä lähtökuopissa.

Miten saadaan homma liikkeelle?

Muutosprojektin käynnistämiseen tarvitaan innostusta ja halua. Sitä ei voi annostella kauhalla tai edes johtoryhmän päätöksellä. Menestyvä joukkue haluaa voittaa, se on innostunut siitä, mitä se tekee ja se haluaa saavuttaa tavoitteensa.

Jokainen meistä tekee työtään omalla persoonallaan. Temperamenttimme tulee esiin mm. siinä, kuinka helposti tai nopeasti innostumme. Mutta se miten toimimme, on yleensä opittua. Hyvässä tiimissä tarvitaan erilaisia persoonallisuuksia, jotta työ etenee, riskit tunnistetaan, ongelmat saadaan ratkaistua eikä puhti lopu kesken kaiken.

Unelmatiimi

Mikael Saarinen ja Pauli Aalto-Setälä nimeävät oivaltavasti kirjassaan ”Innostus. Myötämanipuloinnin aakkoset” rooleja, joilla jokaisella on oma, tärkeä tehtävänsä tiimin työssä.

Tunnistatko omasta muutostiimistäsi nämä tyypit?

  • Aloittaja tarttuu toimeen ja tekee ensimmäisen siirron, kun muut vielä jahkailevat.
  • Epäilijä jaksaa etsiä ongelmia ja haasteita jo etukäteen ja osaa laatia kauhuskenaarion.
  • Cheerleader on varaukseton fanittaja, vaikka maailma ympärillä olisi toista mieltä.
  • Toteuttaja pitää kiinni deadlinesta ja huolehtii siitä, että tulee valmista.
  • Yhdistäjä löytää uusia kumppaneita ja liittolaisia, jotta asiat saadaan tapahtumaan.
  • Mentori on auktoriteetti ja tukija, joka on ajaa tiimiä eteenpäin.

Harmillisesti tunnistamme myös niitä tyyppejä, joiden airot huopaavat yhteistä venettämme toiseen suuntaan.

Ankeuttaja ei näe missään mitään hyvää. Hän vähättelee, dissaa ja voimaantuu muiden epäonnistumisista. Hänet on syytä heivata veneestä.

Toistaja haluaa toistaa joskus kerran onnistunutta reseptiä, vaikka tilanne on nyt ihan toisenlainen. Jätä hänetkin räpiköimään omaan lammikkoonsa ja jatka matkaa eteenpäin.

Sen sijaan huolehdi siitä, että kahvihuoneen suulaimmat tyypit tietävät mitä on tekeillä ja ymmärtävät kehittämisprojektin hyödyt.

Tunnista organisaation todelliset mielipidevaikuttajat, joiden juttuja kuunnellaan ja joiden osaamiseen tai auktoriteettiin luotetaan. Pidä heidät tietoisina siitä, että työ etenee ja hyödyt saavutetaan.

Onko siis väliä, onko joukkueesi Real Madrid tai Paattisten Pamaus? Eipä juuri, jos sillä riittää halua ja innostusta voittaa haasteet ja saavuttaa tavoitteet.

Pauliina Lautiainen lyhyesti:

Pauliina toimii Handi-ohjelmassa muutosjohtamisen verkosto-ohjaajana ja Hankintatoimi palveluna -projektipäällikkönä. Hänellä on kokemusta muutosprojektien iloista ja suruista, sekä johtajana että muutostaistelijana. Nyt hän innostuu hankintatoimen ja johtamisen kehittämisestä valtionhallinnossa.

Twitter: PLautiainen
LinkedIn

Julkaistu ryhmissä Blogi

Vastaa